Sila Klik Gambar Bawah untuk ke Blog Baru Saya

Saturday, September 17, 2011

Perkongsian : Pesakit yg tak nak berubat.

( Permasalah dan cara rawatan sama je : Pesakit yg murung dan tak nak berubat/ pesakit yg sakit tapi tak nak berubat/ masalah lekaki main kayu 2/3 atau sebaliknya / masalah lari dari rumah / masalah laki nak tambah lain ( ini kena tengok kes dan punca )/ dam lain2....saya copy dari reply emeil saya.2,3 hari lepas tengah bawa kereta pulang dari mengawas exam UPSR, dia call saya...masalah ini banyak berlaku..justeru jawapannya tak lari seumpama ini :maaf terlambat balas mesj...bz sikit.....biasa kalau kes2 begini susah nak buat cz merawat org yg tak nak dirawat tak berkesan sebenarnya..maaf cakap biasa bila dirujuk dgn guru2 kami tunggu dia sakit dulu..masa ni baru dia teringat dan terdetik untuk berubat.

Pun begitu setiap masalah pasti ada penyelesaiannya.

Tidak ada tempat yang selayaknya kita mengadu kecuali Allh swt.Banyakkan bersabar dengan ujian hidup. Lakukan solat sunat hajat yg berterusan.

Disini saya hanya dapat membantu dari segi pihak yg berhajat supaya melakukan solat hajat yg berterusan mengikut kaifiat yg pelbagai. Namun begitu boleh juga ikut kaifiat yg diberikan oleh guru saya.

Kaifiat 1 :

Sediakan pakaian pesakit ( dipakai atau diletak tempat sujud)

Rakaat 1 :

Bacaan Fatihah, ayat kursi 1x dan ikhlas 11x

Rakaat 2 :

Bacaan Fatihah, ayat kursi 1x dan ikhlas 11x

Selepas salam :

Baca ayat 1000 dinar 40x.selepas itu berdoakan mengikut hajat masing2.Lakukanlah solat hajat ini berterusan tanpa jemu dan putus asa.Mudahan2 dengan kesabaran itu Allah perkenankan permohonan hambanya.Kaifiat ke 2 :

Solat hajat bebas yg biasa kita sendiri lakukan dari segi bacaannya.

Cuma selepas salam bacakan ayat 1-5 dari surah toha dengan diulangi 5x.

Caranya : Tangan kanan digenggam dengan niat(qosad) digenggam hatinya supaya menyedarkan dirinya agar kembali ke fitrah semula jadi.

Lakukanlah solat hajat ini berterusan tanpa jemu dan putus asa.Mudahan2 dengan kesabaran itu Allah perkenankan permohonan hambanya.Yang lebih afdal melakukannya ialah orang yg berhajat kerana sudah pasti dia lebih mengahayati dan memahami situasi.Masa inilah masa yg sesuai untuk kita memohon hajat dan mengadu segala masalah yg kita hadapi. Sesungguh Allah Maha melihat hati2 hambanya dan Allah adalah tidak buta kepada hati2 hambanya. Maaf cakap kekadang pesakit ni dia minta ustaz2 yg lakukan solat hajat untuk dia tetapi dia sendiri tidak melakukannya.Sekiranya pesakit tersebut makan atau minum dirumah, bacakan ayat2 quran pada beras( sambil baca tangan diletak pd beras danl pusing beras mengikut lawan jam) air ditiup.

Ayat2 nya :

Al-Fatihah, ayat kursi, yasin ayat 1-9, alam nasyrah, alam tarakaifafa ala, li ilafiquraisy, izaja anasrullah, dan 3 qul.

kemuadian Surah Toha ayat 1-5 ( 5 x ) niatkan dilembutkan hati, sedarkan diri, kembali pada asal dan niat sendirilah..

Surah Yusuf ayat 4-5 ( kasih sayang )Peringatan : Pesan guru saya, sebelum melakukan solat sunat hajat, lakukan paling kurang 2 rakaat solat sunat taubat. Ye!! Kerana kita bernama manusia, tidak terlepas dari melakukan kesilapan dosa samada sengaja mahupun tidak, Justeru takutt2 dosa yg kita lakukan itu terhalang dari Mustajabnya doa kita.

No comments:

Post a Comment